JoomlaLock.com All4Share.net

ARKADAŞ, YOLUMUZU AYDINLATAN KANDİL GİBİDİR.

 arkadş

Arkadaş, Yolumuzu Aydınlatan Kandil Gibidir - Yusuf Kenan

Sayı : 119 - Kasım 2017

 

Arkadaş, Yolumuzu Aydınlatan Kandil Gibidir

 

Her şey dostlar ile anlam kazanır. Akıllı insanlar hayatlarındaki en büyük zenginliğin arkadaşları olduğunu düşünür ve buna dünyadaki her şeyden daha çok kıymet verirler.  Ve bu arkadaşlıklarını öyle sağlam inşa ederler ki bunu yıkmaya, zarar vermeye kolay kolay pek bir güç yetmez. Çünkü bu tür arkadaşlıkların temeli fedakarlık üstüne inşaa edilmiştir. Öyle ki kendilerinden çok onlar mutlu olsun ister, üzülmemeleri için elinden geleni yaparlar. Arzu ve beklentileri asla tek kişilik değildir. İlla ki ucundan kıyısından bu hayallerine arkadaşlarını da dahil ederler. Mesafeler onların dostluğuna engel değildir ancak yine de arkadaşlarından uzakta yapayalnız hissederler. Ne de olsa kimse arkadaşlarının yerini dolduramaz. Bu insanlara hayatın tadını çıkarmak için az sayıdaki arkadaşları yeter de artar çünkü en anlamsız olay bile onlarla dünyanın en eğlenceli, en özel şeyi haline dönüşebilir.

Arkadaşlık her daim birlikte olabilmektir. İyi günde, kötü günde yanımızda gördüklerimiz gerçek arkadaşlarımızdır. Bu sebeple insanlar, her zorlukta arkadaşlarının yanında olacağını bildikleri için kendilerini daima güvende ve hayata karşı daha güçlü hissederler. Kimseye kolay kolay güvenemez, herkese içlerini döküp, dertlerini anlatmazlar. Sanki etraflarında, içini sadece yakın hissetiklerine gösterdikleri görünmez bir duvar vardır. Ve gerçekten arkadaşım diyebildikleri sınırlı sayıdaki insanlarla kardeşlik kadar yakın bir bağ kurabilirler.

Arkadaşlık kavramının anlamını bilebilen bu insanlar için “arkadaşlık” sıradan bir şey değil, çok daha faklı ve özel bir kavramdır. Bu insanların, kendilerine ait bir dünyaları vardır ve onun içine kafalarına uymayan kimseyi kolay kolay dahil etmezler. Enerjilerini, sırf daha kalabalık yaşamak adına başkalarının hatalarını görmezden gelmeye çalışarak, anlaşamadıkları insanlarla uyum sağlamaya çalışarak harcamazlar. Gerekirse sahte bir kalabalık yerine kaliteli bir yalnızlığı tercih ederler. Yüzeysellik ve yapmacıklıktan hoşlanmadıkları için sırf başkaları ile iyi geçinmek adına rol yapamazlar. Yapmacık olamadıkları içinse belki de çevreleri tarafından sürekli arkadaş canlısı olmadıkları yönünde eleştirilir, hayırsız, vefasız gibi sıfatlar ile nitelendirilirler. 

Velhasıl, insanın her an yanında hissettiği iyi bir dostu olmalı;  hani evlenirken söz verilir ya “iyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta” hep birlikte olacağına denir ya, işte öyle bir şeydir dostluk. Tabiri caizse adeta iyi ve sadık bir eş gibi; sevinçlerini paylaşacağın, sıkıntılarını paylaştığın zaman rahatladığın, kimseyle paylaşamayacağın şeyleri konuştuğun zaman ölünceye kadar saklayacağı bir dost. Öyle ki zaman zaman hatalarını söyleyen, sana doğru yolu gösteren, şaşırdığın zaman en içten samimiyeti ile sana yardım elini uzatan bir dost.

Vardır muhakkak herkesin böyle dostları, en azından yoksa bile olmalı, zaten böyle bir dosta kim sahip olmak istemez ki. Zaten ona bakan kendini görmez mi? Kendini seyretmez mi aynadaki gibi. Ne kadar birlikte olunursa bu dostla, o kadar ona benzer onun gibi olmaya çalışır ve onunla bütünleşir insan. Dostun kolları, dünyanın neresinde olursak olalım, bizi kucaklayacak kadar uzundur. Dostun yüksek ruhu sayesinde, dostunun başarılarını da kendisininkiler gibi bilerek sevinir. Gerçek dost, iyi günlerimize davetimizle, kötü günlerimize ise, davetsiz gelendir. Dost, yürek acılarımızı, açıklamasak da hisseden ve şefkatiyle giderendir. Dost, kan kusarken, kızılcık şerbeti içiyormuş gibi davranandır. En önemlisi ise dost, dostu utanmasın diye, onun günahlarını, kusurlarını, potlarını hep örtendir. Dost, günah teşhircisi değildir. Tam tersine, dostunun günahından dolayı üzülen, acıyan, düzeltmeye çalışandır.

Dost, dostunun ne olursa olsun sırrını tutandır. Dost, dostunun hatırı için, onun sevdiklerine de saygı duyandır. Dost, dostunun yüreğini başkalarıyla da paylaşmayı sevendir. Dostu konusunda cimri davranan, onun yüreğindeki güzellikleri sadece kendisine münhasır tutmak isteyen, “Benim dostum” diyerek bencil davranan, gerçek dost değildir. Dost, dostluğunu satmayandır. Dostluğun karşılığını dostluk olarak bile beklemeyendir. Dost, yıldız gibidir, her zaman görünmez ama, varlığını bilirsin. Özellikle de, gönül gözün karardığında görüneceğinden emin olursun. Dost, dostluğunun reklamını yapmayandır. Dost, dostunda fani olandır. Dostuyla özdeşleşen ve hep onun gözüyle gören, kulağıyla duyan ve daha da önemlisi, kalbiyle hissedendir.

Hazreti Mevlana’nın buyurduğu gibi: “Dosta dostun zahmeti ağır gelir mi? Zahmet: içtir, ruhtur. Dostluksa onun derisine benzer. Dostluk nişanesi beladan, afetlerden, mihnetlerden hoşlanmak değil midir? Dost altın gibidir. Bela da ateşe benzer. Halis altın, ateş içinde saf bir hale gelir.”

“Dost nasıl dosttur? Rey ve tedbir bakımından merdivene benzeyen, seni aklıyla her an irşat edip yücelten dost.” Allah herkese “iyi günde kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta, zenginlikte ve fakirlikte“ yanında olacak dostlar nasip etsin.

İnsan karanlıkta kaldığında ufacık bir sızıntı kadar bile olsa ışık arar. İşte arkadaşlarımızın kıymeti de darda kaldığımızda belli olur. Arkadaş bizler için yolumuzu bulmamızı sağlayan ışıktır. Arkadaş yönümüzü belirlediğimiz pusuladır. Bu sebeple arkadaş diye bildiklerimiz hem ahlaken, hem de bilgi ve amel yönünden bize rehberlik edecek yeterlilikte olmalıdır. Bu sebeple iyi arkadaş seçmek çok önemlidir. İyi bir arkadaş seçmemizin en iyi yolu kendimize yaşadığımız çevreye göre uygun arkadaşlardır. Çok arkadaşım olsun demek yerine az olsun, doğru arkadaşlarım olsun mantığını yürütmektir. Atalarımız, “Kiminle gezdiğini söyle, senin kim olduğunu söyleyeyim.” demişlerdir. Ancak ortak vasıfları olanlar birbiriyle arkadaşlık yaparlar. Bir iyi ile bir kötü arkadaş olamaz. Eğer arkadaşlığa devam ederlerse ya kötü iyi olur veya iyi kötü olur. Eğer kötü kötülüğünde, iyi de iyiliğinde diretirse arkadaşlıkları uzun sürmez. 

Bu bakımdan arkadaş seçerken şunlara dikkat etmelidir:

1- Arkadaşı akıllı olmalıdır. Akıllı olmayana ahmak denir. Hazreti Ali buyurdu ki: “Ahmak ve cahil ile arkadaşlık etme! Ondan kendini koru. Nice ahmaklar var ki, arkadaş oldukları akıllı kimseleri helak ederler. Kişi arkadaşı ile ölçülür. Kalbler buluştuğu zaman birinin diğerine tesiri vardır.” Ahmak insan, iyilik yapacağım derken kötülük yapar. Onun için atalarımız, “Ahmak dost, akıllı düşmandan kötüdür.” demişlerdir. Akıllı kimse, İslam ahlakı ile süslenmiş kimsedir. Hakikati kabul eden kimsedir.

2- Arkadaşı güzel ahlaklı olmalıdır. Güzel ahlaklı olmayan kimsede hayır yoktur. Hadisi şerifte buyruldu ki: “Güzel ahlaklı olan mutlu olur.” (Beyhaki) Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır.

3- Fasık olmamalıdır. Fasık, açıktan günah işleyen kimsedir. Allahu Teala’dan korkan kimse, büyük günahlarda ısrar etmez. Allahu Teala’dan korkmayana ise itimat olunmaz.

4- Bid’at sahibi olmamalıdır. Bid’at ehliyle arkadaşlık, gayrımüslimlerle arka-daşlık etmekten daha kötüdür. Sapık kimselerden uzak durmalıdır. İmamı Rabbani Hazretleri buyurdu ki: “Bid’at sahibine kıymet veren, İslamiyet’i yıkmaya yardım etmiş olur.” Hadisi şerifte; “Bid’at ehliyle düşüp kalkmayın. Onların hastalığı uyuz gibi bulaşıcıdır.” buyruldu.

5- Seçmek istediğimiz arkadaş, dünyaya düşkün olmamalıdır. İlk önce bu saydığımız vasıflara kendimiz sahip olmalıyız. Ondan sonra da arkadaşımızda aramalıyız. Dünyanın faydasız şeyleri peşinde koşan kimselerle arkadaşlık öldürücü zehirdir. İnsanın tabiatı, beraber yaşadığı insanlara uymaya meyyaldir. 

Görüldüğü gibi, müslümanın vazifelerinden biri de, arkadaş hakkını gözetmektir. Bu bakımdan daima salih, iyi kimselerle arkadaşlık kurmalıdır. Çünkü kötü arkadaş, insan için çok zararlıdır. Bütün fenalıkların başı kötü arkadaştır. Kötü arkadaş insanı dünyada ve ahirette felakete sürükler. Böyle bir felakete düşmemek için arkadaş seçiminde son derece dikkatli davranmalıdır. Kişinin dini, arkadaşının dini gibidir, insanın saadeti de, felaketi de arkadaşlık yaptığı kimselere bağlıdır.

Rebah b. Rebi şöyle anlatıyor: Peygamber (sav) ile birlikte bir savaşa çıkmıştık. Rasulullah her üç kişiye bir deve vermişti. İki kişi deveye biniyor, üçüncüsü de deveyi çöllerde sürüyordu. Dağları inmekte iken Rasulullah yanıma geldi. Ben o sırada yürüyordum. Bana: “Rebah, yürüyorsun ha!” dedi. “Ben deveden henüz indim. Şimdi sıra arkadaşlarımda”, diye karşılık verdim. Daha sonra Hz. Peygamber arkadaşlarımın yanına geldi. Onlar hemen deveyi çöktürerek indiler. Yanlarına varınca bana: “Şu deveye bin ve geri dönünceye kadar da inme, biz seni takip ederiz,” dediler. “Niçin”, diye sordum. “Çünkü Rasulullah senin için; “Doğrusu salih bir arkadaşınız var. ona iyi davranın.” buyurdu. diye cevap verdiler. (Y. Kandehlevî, Hayatü’s-Sahabe, III, 1086)

İşte böyle salih arkadaşlar edinmek her insan için çok önemli bir konudur. Rasul-i Ekrem: “Mü’min, mü’minin aynasıdır.” (Tirmizî, Birr, 18) buyurmuştur. Başka bir hadisi şerifte de: “İnsan sevdiği kişi ile beraberdir.” (Buhari, Fezailu Ashabi’n-Nebi, 7) buyrulmuştur. Arkadaşlar, sevilen insanlar arasından seçilir. İnsan sevdiğinin kusurunu görmez, eksikliklerini fark etmez. Onun ahlakını benimser. Bunun için arkadaş seçerken dikkatli olmak gerekir. Rastgele bir arkadaş seçimi insanı felâketlere sürükleyebilir. Akıllı, Allah’tan korkan güzel ahlâklı insanlarla arkadaş olmaya çalışılmalıdır. Kötü arkadaş, başkalarının bizim için besledikleri iyi duyguları yok eder. Kötülüklerine bizi de bulaştırır. Akılsız dost, akıllı düşmandan daha çok zarar verir.

Anne ve babalar, arkadaş seçiminde çocuklarına yardımcı olmalı, onlara yol göstermelidirler. Çocukların kimlerle dost ve arkadaş oldukları devamlı kontrol edilmeli, kötü arkadaşın insanı sürükleyeceği kötülükler hakkında uyarılmalıdır. Gerekirse iyi kişilerle arkadaş olmaları sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki iyi arkadaş; bizi insanlara sevdiren, ihtiyaç duyduğumuzda ve yalnız kaldığımızda yanımızda olan, düştüğümüzde elimizden tutan kişidir.

 

Yazar:  Yusuf-i Kenan

 

 

gh logo           rahiask gri         rahiask logo             google play

Top
bursa escort , escort bursa , izmit escort , van escort